Καλωσ ηρθατε στο Blog μου

Γιατί SSL

Η Google χαρακτηρίζει ως “μη ασφαλή” τις σελίδες που δεν διαθέτουν SSL

Σύμφωνα με τη Google, από τον Ιούλιο του 2018, από την έκδοση 68 του δημοφιλούς Chrome όλα τα sites που δεν διαθέτουν HTTPS κρυπτογράφηση χαρακτηρίζονται ως “not secure”.

Τα ίδια βήματα ακολουθούν ή θα ακολουθήσουν και άλλοι browsers, όπως ο Firefox, όποτε η ανάγκη για ένα πιστοποιητικό SSL γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

Στόχος της Google, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, είναι η δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για τους χρήστες του διαδικτύου. Στα πλαίσια λοιπόν του εγχειρήματος αυτού η εταιρεία θα συμβάλει μέσα από την σχετική ειδοποίηση για όσες σελίδες δεν χρησιμοποιούν κάποιο SSL πιστοποιητικό.

Τι ισχύει σήμερα

Πολλές από τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε σήμερα μπορεί να μην έχουν εγκατεστημένο κάποιο πιστοποιητικό SSL. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως οι ιστοσελίδες αυτές είναι απαραίτητα και επικίνδυνες, αρκεί φυσικά να μην ανταλλάσσουμε προσωπικά δεδομένα με αυτές.

Μέχρι πρόσφατα η κρυπτογράφηση θεωρούνταν απαραίτητη μόνο σε σελίδες που κάναμε τραπεζικές συναλλαγές, σε ηλεκτρονικά καταστήματα ή σε μεμονωμένες checkout και login σελίδες. Από τη στιγμή όμως που η Google εφάρμοσε το 2014 τη λογική του “HTTPS everywhere”, η κρυπτογράφηση θεωρείται πλέον απαραίτητη σε όλες τις σελίδες και το περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων CSS, widgets, java script, φωτογραφιών, videos κ.λπ., ενός site.